AI & The Digital Society: n=1?

Summit: Leer over de toekomst van AI

* Tickets beperkt beschikbaar

Terwijl digitale technologieën blijven evolueren, hervormt AI-gedreven hyper-personalisatie (n=1) de manier waarop we leren, besturen, gezondheidszorg ontvangen en ons dagelijks leven ervaren. De Erasmus Data Summit 2025 onderzoekt deze verschuiving kritisch en onderzoekt hoe AI-gedreven individualisatie zowel een kans als een uitdaging voor de maatschappij kan zijn.

De editie van dit jaar, met als thema AI & De Digitale Samenleving: n=1?, brengt u in contact met toonaangevende experts die de balans tussen personalisatie en maatschappelijke waarden bespreken, waarbij ervoor wordt gezorgd dat AI het algemene welzijn dient en tegelijkertijd zorgen over eerlijkheid, inclusiviteit en digitale autonomie aanpakt.

  • Innovatieve inzichten van AI-experts over digitale governance, ethiek en mensgerichte AI.
  • Boeiende discussies die de visie op AI als wondermiddel ter discussie stellen en ingaan op de risico’s en maatschappelijke gevolgen.
  • Een dieper begrip van de rol van AI in onderwijs, gezondheidszorg, industrie, beleid en welzijn.
  • Netwerkmogelijkheden met onderzoekers en vakprofessionals die het AI-landschap vormgeven.
  • Exclusieve toegang tot baanbrekend onderzoek via video-flash talks en interactieve sessies.
AI & The Digital Society: n=1?
Summit

April 10, 2025

13:00–16:30

Aula, Erasmus Universiteit

Verdiep je kennis over de relatie tussen AI, Samenleving & Innovatie

Keynote: De (on?)vermijdelijke AI-gedreven de-skilling van docenten

13:00-13:30 

Felienne Hermans [Vrije Universiteit Amsterdam]

AI gaat het onderwijs revolutionalizeren, horen we overal, en wat AI is, daar hebben we wel een beeld van, maar wat is het onderwijs eigenlijk precies dat gerevolutionaliseerd moet worden? Docenten voeren een rijk palet aan verschillende taken uit; vanmet ouders bellen en schoolreisjes plannen tot nakijken en pedagogisch handelen. De focus op AI, en de taken die een AI “kan” uitvoeren, zoals nakijken en powerpoints maken creëert een beeld van de taken van de leerkracht dat smal enkil is. Deze sessie van hoogleraar informatica-didactiek Felienne Hermans vraagt zich af: Wat verliezen we als we AI inzetten in het onderwijs?

Belangrijkste inzichten:

  • Het belang van mensgericht onderwijs in het tijdperk van AI.
  • Een evenwicht vinden tussen automatisering en de expertise van docenten om vaardigheidsverlies te voorkomen.
  • Het heroverwegen van de rol van AI om educatie te versterken in plaats van te vervangen.

Felienne Hermans

Vrije Universiteit Amsterdam

Felienne is hoogleraar didactiek van de informatica aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en werkt een dag per week als docent op het Lyceum Kralingen in Rotterdam. 

Felienne heeft in 2020 de programmeertaal Hedy ontwikkeld. Hedy is een meertalige programmeertaal waarmee je stap voor stap leert programmeren. In 2021 kreeg Felienne de Nederlandse Prijs voor ICT onderzoek. Felienne schrijft ieder kwartaal voor de Ingenieur en heeft een wekelijkse column bij BNR Zakendoen. 

Video Flash Talk: Publieke waarden en digitale soevereiniteit in het tijdperk van AI
(Civic AI & Erasmian Language Model projecten)

13:40-13:45 

Sprekers worden binnenkort aangekondigd.

Naarmate AI-gestuurde besluitvorming steeds dieper verankerd raakt in publieke diensten en digitale infrastructuren, worden zorgen over digitale soevereiniteit, transparantie en ethisch bestuur urgenter dan ooit. Deze flitslezing onderzoekt hoe AI zo kan worden ontworpen dat het aansluit bij publieke waarden, terwijl data-soevereiniteit, burgerrechten en democratische verantwoording gewaarborgd blijven.

Tijdens deze sessie komen twee belangrijke initiatieven aan bod:

  1. Civic AI-projecten: Onderzoek en technologieën gericht op verantwoorde en uitlegbare AI die het algemeen belang dient.
  2. Erasmian Language Model (ELM): Een taalmodel ontwikkeld met ethische en transparante principes, ontworpen om eerlijke en bias-bewuste communicatie in digitale omgevingen te ondersteunen.


Belangrijkste inzichten:

  • De rol van Civic AI bij het waarborgen van eerlijkheid en transparantie in geautomatiseerde besluitvorming.
  • Hoe het Erasmian Language Model bijdraagt aan de ontwikkeling van verantwoorde AI.
  • Hoe publieke instellingen digitale soevereiniteit kunnen beschermen in een AI-gedomineerd landschap.

Nog te bepalen.

Nog te bepalen.

Nog te bepalen.

Discussie: Publieke waarden, Digitale Geletterdheid & Inclusie in een n=1 Toekomst

13:45-14:10 

Gabriele Jacobs [Erasmus Universiteit]
Lucinda Jones [Erasmus Universiteit]

Hoe zorgen we ervoor dat publieke waarden en inclusiviteit niet uit het oog worden verloren in een wereld waarin AI hyper-gepersonaliseerde digitale ervaringen mogelijk maakt? Deze discussie onderzoekt hoe individuen en instellingen de risico’s van digitale uitsluiting, desinformatie en algoritmische bias kunnen mitigeren in een tijd waarin alles wordt geoptimaliseerd voor persoonlijke voorkeuren.

Belangrijkste inzichten:

  • Het belang van digitale geletterdheid in de strijd tegen AI-gestuurde desinformatie.
  • Hoe inclusie te waarborgen wanneer AI digitale ervaringen personaliseert.
  • Strategieën om publieke waarden te behouden en AI op een ethisch verantwoorde manier in te zetten.

Gabriele Jacobs

Erasmus Universiteit Rotterdam

Prof. dr. Gabriele Jacobs is hoogleraar Organisatiegedrag en Cultuur aan de Erasmus School of Social and Behavioral Sciences (ESSB). Als expert in organisatieverandering, leiderschap en publieke veiligheid leidt zij momenteel het NWA project AI-MAPS over kunstmatige intelligentie in publieke veiligheid. Met een indrukwekkende carrière aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waaronder haar rol als decaan van Erasmus University College (2020-2022), richt zij zich op het verbinden van academisch onderzoek met maatschappelijke uitdagingen. Haar werk op het gebied van internationale veiligheidsmanagement, waaronder de ontwikkeling van een MOOC met meer dan 29.000 deelnemers wereldwijd, illustreert haar toewijding aan het toegankelijk maken van academische kennis voor een breed publiek.

Lucinda Jones

Erasmus Universiteit Rotterdam

Lucinda Jones is directeur van de Universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Met een sterke focus op innovatie en digitale transformatie leidt zij de modernisering van de bibliotheekdiensten en de ontwikkeling van de nieuwe universiteitsbibliotheek. Haar expertise ligt in het verbinden van traditioneel academisch erfgoed met moderne digitale dienstverlening, waarbij ze zich inzet voor open science en de toegankelijkheid van wetenschappelijke kennis. Als lid van het management team van de EUR draagt ze actief bij aan de strategische ontwikkeling van de universiteit. 

Keynote: De digitale overheid opnieuw vormgeven voor de ‘n=1’ burger

14:15-14:35 

Pauline Arts [Rijkswaterstaat Digicampus]

Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Dat is Rijkswaterstaat. Maar hoe zetten we digitale innovaties in om deze missie waar te maken? En wat merkt de burger daar van? Pauline Arts neemt je mee in de digitaliseringsreis van RWS op het gebied van digitale innovaties, en biedt een inkijk in de RWS Digicampus en de uitdagingen van digitale innovaties binnen de overheid. 

Belangrijkste inzichten:

  • De rol van digitale innovatie bij het creëren van een veilige, leefbare en toegankelijke samenleving.
  • Uitdagingen bij de implementatie van AI-gestuurde personalisatie in overheidsdiensten.
  • Hoe publieke instellingen efficiëntie, transparantie en burgervertrouwen in digitaal bestuur in balans kunnen houden.

Pauline Arts

Rijkswaterstaat Digicampus

Pauline Arts is een vernieuwende en verbindende kracht met een strategische, maar praktische benadering. Als Innovatiemanager bij RWS Digicampus speelt Pauline een cruciale rol in het ondersteunen van digitale innovaties binnen Rijkswaterstaat. Ze is gepassioneerd bezig met het strategisch meedenken over de inzet van nieuwe technologie en het ondersteunen van het innovatieproces. Met haar team faciliteert ze echte verandering door nieuwe informatietechnologie mogelijkheden te verkennen en toe te passen, van innovatie tot implementatie.
 
RWS Digicampus heeft als doel innovaties op basis van digitale technologieën te ondersteunen. Pauline en haar team verbinden strategische richtingen op het gebied van Informatievoorziening (IV) en digitalisering met operationele toepassingen binnen Rijkswaterstaat. Ze zorgen voor focus binnen de ambitieuze doelen van digitale innovaties en ondersteunen het gehele innovatieproces, van idee tot implementatie, met een significante focus op Data & IV-componenten. 
 
Pauline Arts draagt met haar enthousiasme en expertise bij aan de digitale transformatie van Rijkswaterstaat en blijft streven naar tastbare resultaten die de dienstverlening aan de samenleving optimaliseren. 

Video Flash Talk: Naar een duurzaam en inclusief gezondheidssysteem – AI voor diagnostiek en gepersonaliseerde behandelingen

15:20-15:25 

Peter J. van der Spek [Erasmus Medisch Centrum]

AI transformeert de gezondheidszorg door diagnostiek te personaliseren op basis van genetische, gedragsmatige en omgevingsfactoren. Maar welke risico’s brengt dit met zich mee? Deze lezing onderzoekt hoe AI-gestuurde diagnostiek het aantal verkeerde diagnoses verlaagt, vroegtijdig ziekteopsporing mogelijk maakt en hyper-gepersonaliseerde behandelingen mogelijk maakt. Tegelijkertijd worden ethische vraagstukken zoals bevooroordeelde datasets en ongelijkheid in toegang belicht.

Belangrijkste inzichten:

  • AI-gestuurde diagnostiek en vroegtijdige ziekteopsporing.
  • De invloed van hyperpersonalisatie op de toekomst van de geneeskunde.
  • Ethische risico’s bij AI-gebaseerde beslissingen in de gezondheidszorg.

Peter J. van der Spek

Erasmus Medisch Centrum

Prof. dr. Peter van der Spek is hoofd van de afdeling Pathologie & Klinische Bioinformatica aan het Erasmus MC. Als vooraanstaand expert in bioinformatica en systeembiologie richt hij zich op het toepassen van data science en kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg. Zijn onderzoek combineert klinische data-analyse met moleculaire diagnostiek om gepersonaliseerde behandelingen mogelijk te maken. Met zijn pionierswerk op het gebied van medische data-integratie en -analyse draagt hij bij aan de ontwikkeling van precisiegeneeskunde en de digitale transformatie van de gezondheidszorg.

Fireside Chat: De beloftes en gevaren van AI voor een gezonde samenleving: De ‘n=1’ revolutie

15:25-15:50 

Natasja de Groot [Erasmus Medisch Centrum]
Hanneke Luth [Erasmus Medisch Centrum]
Armin Vermerris [Philips]

AI transformeert de samenleving en maakt sterk gepersonaliseerde zorg en producten mogelijk—maar welke nadelen brengt dit met zich mee? In deze fireside chat worden de risico’s en voordelen van AI-gestuurde zorg en productontwikkeling besproken, van verbeterde patiëntuitkomsten tot zorgen over gegevensprivacy, toegankelijkheid en AI-beslissingen in levensbedreigende situaties.

Belangrijkste inzichten:

  • De voordelen en uitdagingen van hyper gepersonaliseerde zorg.
  • Patiëntautonomie versus AI-besluitvorming in de gezondheidszorg.
  • Hoe organisaties kunnen waarborgen dat AI-gestuurde oplossingen ethisch en inclusief blijven.

Natasja de Groot

Erasmus Medisch Centrum

Prof. dr. Natasja de Groot is een toonaangevend expert op het gebied van hartritmestoornissen bij het Erasmus Medisch Centrum. Als directeur van het Medical Delta Cardiac Arrhythmia Lab leidt zij baanbrekend onderzoek naar complexe cardiale tachyaritmieën en innovatieve diagnostische hulpmiddelen. Haar pionierswerk omvat de ontwikkeling van unieke mapping-procedures en de ontdekking van nieuwe mechanismen bij atriumfibrilleren. Ze richtte de onderzoekseenheid translationele elektrofysiologie op en was medeoprichter van het Erasmus Centrum voor Cardiale Morfologie en Elektrofysiologie. Haar uitzonderlijke bijdragen aan de cardiologie zijn erkend met talrijke prestigieuze beurzen, waaronder de VIDI-beurs, en zij leidt momenteel een groot multidisciplinair onderzoeksteam dat de hartgeneeskunde vooruit helpt.

Hanneke Luth

Erasmus Medisch Centrum

Hanneke Luth is strategisch adviseur op het gebied van privacy en informatiebeveiliging, met uitgebreide ervaring in de Nederlandse publieke sector, non-profit en telecomindustrie. Sinds 2020 is zij Functionaris Gegevensbescherming bij het Erasmus MC, het grootste academische ziekenhuis van Nederland, waar zij zich richt op de complexe uitdagingen rond het gebruik van gevoelige persoonsgegevens in zorg, onderzoek en onderwijs. In deze rol adviseert zij ook over nationale wetgeving om gezondheidsonderzoek te faciliteren met behoud van privacyrechten.

Armin Vermerris

Philips

Armin Vermerris is Digital Solutions Leader bij Philips en heeft uitgebreide ervaring als innovatiemanager op het gebied van gepersonaliseerde gezondheid.  Hij organiseert graag teams rondom de klant, door middel van design thinking, co-creatie en sterke samenwerking om spanningen en taken echt te begrijpen. Hij geniet oprecht van het introduceren van nieuwe businessmodellen, proposities en opkomende & ontwrichtende technologieën om een significante sprong voorwaarts te maken – waarbij hij de status quo sterk uitdaagt

Video Flash Talk: AI & Menselijk Welzijn (Psychology of AI Lab)

15:50-15:55

Dr. Anne-Kathrin Klesse [Erasmus Universiteit]

AI heeft steeds meer invloed op menselijk gedrag, emoties en mentale gezondheid—of het nu gaat om gepersonaliseerde content, digitale assistenten of AI-gestuurde aanbevelingen. Maar wat betekent dit voor ons psychologisch welzijn?

Deze flitslezing, gepresenteerd door het Psychology of AI Lab, onderzoekt hoe AI-interacties emotionele veerkracht, cognitieve belasting en langdurige mentale gezondheid beïnvloeden.

Door te analyseren hoe AI menselijk gedrag stuurt, streven onderzoekers ernaar AI-systemen zo te ontwerpen dat ze beslissingen en welzijn ondersteunen in plaats van manipuleren.

Belangrijkste inzichten:

  • De psychologische impact van AI-gestuurde personalisatie op emoties en besluitvorming.
  • Hoe AI kan bijdragen aan mentaal welzijn in plaats van stress en digitale uitputting te vergroten.
  • Het belang van ethisch AI-ontwerp bij het bevorderen van positieve menselijke interacties.

Anne-Kathrin Klesse

Erasmus universiteit

Anne-Kathrin Klesse behaalde haar doctoraat aan de Universiteit Maastricht en werkte vervolgens als universitair docent Marketing aan de Universiteit van Tilburg. In oktober 2016 trad zij in dienst bij de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. Ze bracht regelmatig tijd door als gastonderzoeker aan de Stanford Graduate School of Business.In haar onderzoek bestudeert Anne-Kathrin consumentenoordelen en besluitvorming, met specifieke aandacht voor hoe technologie menselijk gedrag versterkt. In één onderzoekslijn onderzoekt ze of verschillende apparaatinterfaces (bijvoorbeeld spraakbediening versus touch- of klikbediening) tot verschillende beslissingen leiden. In een andere onderzoekslijn richt ze zich op het begrijpen van menselijke overtuigingen en gedrag gerelateerd aan algoritmes, AI en GenAI. Vanwege dit laatste is ze uitgenodigd om academisch directeur te worden van het Psychology of AI lab bij het Erasmus Centre for Data Analytics (ECDA).Haar onderzoek is bekroond met de prestigieuze VENI-beurs (van NWO) en is gepubliceerd in toonaangevende Marketing tijdschriften, zoals Journal of Consumer Research (JCR), Journal of Marketing Research (JMR) en Journal of Marketing (JM).Anne-Kathrin is momenteel lid van de redactieraad van het International Journal of Research in Marketing (IJRM) en JM.Ze is de PhD-programmacoördinator van haar afdeling, coördineert het Behavioral Experts-traject in de (International) Business Administration Bachelor’s programma (BA/IBA), en geeft een module over Technology-Augmented Behavior.

Keynote: Thrive – Maximizing well-being in the age of AI (EN)

15:55-16:25

Ravi Bapna [Universiteit van Minnesota]

Prof. Bapna zal laten zien hoe AI een positieve impact kan hebben op vele aspecten van ons dagelijks leven, van gezondheid en welzijn tot werk, onderwijs en privé leven. In zijn keynote gaat hij dieper in op de bevindingen uit zijn nieuwste boek ‘Thrive’, dat hij samen met Anindya Ghose schreef. In Thrive weerleggen Ravi Bapna en Anindya Ghose de negatieve reacties op AI ontwikkelingen door te laten zien hoe AI een positieve invloed kan hebben op de aspecten van ons dagelijks leven die we het belangrijkst vinden: onze gezondheid en welzijn, relaties, onderwijs, de werkplek en privé leven. De auteurs helpen daarbij de onderliggende technologie te begrijpen en geven mensen de middelen die ze nodig hebben om deel te nemen aan het debat over hoe we AI moeten reguleren om de voordelen te maximaliseren en de risico’s te minimaliseren.  

Ze presenteren in hun boek een nieuw “House of AI” raamwerk dat traditionele analytics, generatieve AI en eerlijke en ethische toepassing van AI omvat. Aan de hand van voorbeelden uit het dagelijks leven tonen ze hoe het moderne, door AI aangedreven ecosysteem het emotionele, fysieke en materiële welzijn van mensen wereldwijd fundamenteel verbetert. De missie van Thrive is om het publiek voor te lichten over AI, realistische verwachtingen te scheppen en geïnformeerde discussies te stimuleren over een snel opkomende AI-gedreven samenleving. 

Belangrijkste inzichten:

  • De positieve impact van AI op gezondheid, onderwijs, werk en het dagelijks leven.
  • Het House of AI-raamwerk voor ethische en verantwoorde AI-toepassing.
  • Het versterken van publiek begrip om AI-regulering vorm te geven en de voordelen ervan optimaal te benutten.

Ravi Bapna

Universiteit van Minnesota

Prof. Bapna bekleedt de Curtis L. Carlson-leerstoel in Business Analytics en Informatiesystemen aan de Carlson School of Management en is directeur van het Analytics for Good Institute en Carlson Analytics Lab. Als bekroond expert op het gebied van analytics, AI/ML en digitale transformatie heeft hij verschillende prestigieuze onderscheidingen ontvangen, waaronder de INFORMS ISS Distinguished Fellow award. Zijn nieuwste boek “THRIVE: Maximizing Well-being in an Age of AI” (MIT Press, 2024) vormt een aanvulling op zijn uitgebreide onderzoek naar online gedrag, AI-innovaties en informatiesystemen economie. Als medeoprichter van het MS-Business Analytics programma leidt hij het Carlson Analytics Lab, waar hij bruggen bouwt tussen industrie en academische partnerschappen in AI- en ML-toepassingen. Bapna’s expertise strekt zich uit tot executive education, waar hij directie teams traint in het benutten van analytics en digitale transformatie voor concurrentievoordeel. 

Meld u nu aan!

Mis je kans niet om deel uit te maken van deze transformatie en de toekomst van AI en de samenleving te aanschouwen.

* Tickets beperkt beschikbaar.

Learn how we helped 100 top brands gain success